Alergeny

Vážení rodiče,

Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Týká se to povinnosti uvádět alergeny v provozech veřejného stravování, tedy i ve školních jídelnách.
U všech názvů našich jídel bude v jídelníčku uváděn obsah  alergenů, se kterými v technologickém postupu při zpracování pokrmu pracujeme.

Alergeny budou uváděný ve zkrtkách – např. Le – lepek,Ml – mléko atd.
DALŠÍ  PODROBNĚJŠÍ  INFORMACE  DOSTANETE  U  VEDOUCÍ ŠKOLNÍ JÍDELNY.

 

Seznam uváděných alergenů:

  • obiloviny obsahující lepek –  Le
  • korýši a výrobky z nich – Kor
  • vejce a výrobky z nich – Ve
  • ryby a výrobky z nich – Ry
  • jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich – Ar.
  • sójové boby (sója) a výrobky z nich – Soj.
  • mléko a výrobky z něj – Ml.
  • suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy – Oř
  • celer a výrobky z nich – Ce
  • hořčice a výrobky z ní – Hoř
  • sezamová semena (sezam) a výrobky z nich – Sez.
  • oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích) – SO2
  • vlčí bob (lupina) a výrobky z něj – Vl.b
  • měkkýši a výrobky z nich  – měkk.

 

 

Zanechte komentář